flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Отримання електронних повісток у месенджері Viber

17 березня 2023, 14:27

Шановні учасники судових проваджень!

Нагадуємо, що Державною судовою адміністрацією України запроваджено надсилання судових повісток, повідомлень і викликів учасникам судового процесу в електронній формі.

Відповідний порядок затверджено наказом Державної судової адміністрації України від 23.01.2023 № 28 (далі - Порядок) https://dsa.court.gov.ua/dsa/inshe/14/N_28_23.

З 15 лютого 2023 року ДП «Інформаційні судові системи» забезпечено технічну реалізацію надсилання судами повісток за допомогою месенджера Viber.

Згідно з Порядком судовий виклик надсилається учаснику судового процесу за наявності відповідної заяви та технічної можливості. Така заява підписується власноруч або кваліфікованим електронним підписом учасника судового процесу та подається до суду.

Заява не задовольняється за умови встановлення факту наявності в учасника судового процесу зареєстрованої офіційної електронної адреси.

У разі подальшого розгляду судової справи судом апеляційної чи касаційної інстанцій, судовий виклик надсилається цими судами на зазначений у заяві номер мобільного телефону учасника. У випадку зміни номеру мобільного телефона учасника судового процесу, або за наявності інших обставин, які перешкоджають (перешкоджатимуть) отриманню ним судових викликів, учасник судового процесу повинен невідкладно подати до суду відповідну інформацію.

Алгоритм надсилання судових викликів: за замовченням, автоматизована система документообігу суду намагається відправити повістку через месенджер. У випадку, коли мобільний телефон абонента не «прив’язаний» до месенджера, повістки як і раніше надходитимуть у формі SMS-повідомлень.

Заяву на отримання електронних повісток пропонуємо завантажити за посиланням