flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю органів Антимонопольного комітету України

01 березня 2024, 17:14

23 лютого 2024 року у приміщенні Касаційного господарського суду був проведений круглий стіл на тему: «Актуальні питання розгляду господарськими судами справ за участю органів Антимонопольного комітету України: новели законодавства», участь у якому взяли голова Східного апеляційного господарського суду Павло Тихий та судді: Денис Попков та Оксана Стойка.

Захід проведено за участю, зокрема, суддів Верховного Суду, апеляційних та місцевих господарських судів, представників Антимонопольного комітету України, Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку.

Метою заходу стало з’ясування та обговорення проблемних питань, пов’язаних з реалізацією законодавчих змін у господарському процесі щодо наділення господарських судів повноваженнями з розгляду клопотань АМК України про надання дозволу на проведення перевірки суб’єктів господарювання.

Одним із спікерів круглого столу був суддя Східного апеляційного господарського суду Денис Попков, який проаналізував підстави для відмови у задоволенні клопотання АМК України та його територіального відділення.

На його переконання, частина 7 ст.252-1 ГПК визначає необхідність постановлення ухвали про відмову у задоволенні клопотання як сутнісної взаємовиключної альтернативи ухвали про повне чи часткове задоволення клопотання у разі наявності однієї з таких умов: не наведено достатніх підстав для необхідності проведення заходів та/або недостатньо обґрунтовано необхідність отримання такого дозволу. У ході свого виступу Денис Попков проаналізував змістовне наповнення цих двох умов відмови, а також окремо зупинився на підставах для залишення заяви органу АМК України без розгляду.

Також, суддя висловив позицію, що враховуючи характер впливу запитуваних органом АМК України заходів відносно відповідного суб’єкта перевірки, оцінка наявності судом підстав для задоволення чи відмови у задоволенні такого клопотання з точки зору його обґрунтованості, має здійснюватися з урахуванням трискладового тесту на правомірне обмеження/втручання у «право мирного володіння майном» за усталеною практикою ЄСПЛ: легітимна мета – законна підстава – пропорційність заходу. Водночас, зважаючи на запропонований ВС підхід щодо принципу тлумачення законодавства на користь особи (іn dubio pro homine), а також той факт, що розгляд клопотання здійснюється як відступ від загальної змагальної процедури виключно на підставі доказів, що надані тільки однієї стороною – органом АМК України, доречним видається застосовувати підвищений стандарт доведеності до клопотання заявника.

Ознайомитися із презентацією Дениса Попкова пропонуємо за посиланням.

Детальніше про захід на офіційному вебсайті Верховного Суду - https://supreme.court.gov.ua/supreme/pres-centr/news/1565333.

Захід був організований Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду.