flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Опубліковано закон щодо вдосконалення корпоративного управління

07 березня 2024, 09:33

Сьогодні  у газеті «Голос України» опубліковано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо вдосконалення корпоративного управління» від 22 лютого 2024 року № 3587-IX, який набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, тобто – 08.03.2024 (http://www.golos.com.ua/documents/z-3587-ix.pdf).

Вказаним Законом внесено зміни, зокрема, до Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України,  Законів України «Про управління об’єктами державної власності», «Про акціонерні товариства».

У пояснювальній записці зазначено, що Закон розроблений з метою удосконалення корпоративного управління юридичних осіб, акціонером (засновником, учасником) яких є держава. Зазначеним Законом передбачено врегулювання питання розмежування повноважень між органами управління суб’єкта господарювання, визначення та затвердження стратегії державної власності, затвердження на законодавчому рівні можливості сплати дивідендів відповідно до консолідованої звітності юридичними особами, акціонером (засновником, учасником) яких є держава, удосконалення механізму подання та затвердження фінансових планів, призначення посадових осіб органів управління товариства тощо.

Пропонуємо ознайомитись з порівняльною таблицею, у якій наведено положення Господарського та Цивільного кодексів України у попередніх редакціях та з урахуванням змін.