flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Введення в дію нового Кодексу України з процедур банкрутства

21 жовтня 2019, 11:26

Відсьогодні вводиться в дію Кодекс України з процедур банкрутства

18 жовтня 2018 року Верховна Рада України прийняла Кодекс України з процедур банкрутства (№2597-VIII від 18.04.2018) (далі – Кодекс), повний текст якого опублікований в газеті «Голос України» 20.04.2019.

Відповідно до Прикінцевих та Перехідних положень прийнятого нормативно-правового акта Кодекс набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання чинності цим Кодексом, а саме 21.10.2019.

Цей Кодекс встановлює умови та порядок відновлення платоспроможності боржника-юридичної особи або визнання його банкрутом з метою задоволення вимог кредиторів, а також відновлення платоспроможності фізичної особи.
Його метою є підвищення ефективності процедур банкрутства, рівня захищеності прав кредиторів, вдосконалення процедури продажу майна боржника на аукціоні, підвищення рівня виконання контрактів та судових рішень, врегулювання відносин щодо відновлення платоспроможності фізичних осіб, які опинилися в скрутній фінансовій ситуації та потребують допомоги з боку Держави.
Кодекс структурно побудований із чотирьох частин.
КНИГА ПЕРША. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА.
КНИГА ДРУГА. АРБІТРАЖНИЙ КЕРУЮЧИЙ.
КНИГА ТРЕТЯ. БАНКРУТСТВО ЮРИДИЧНИХ ОСІБ.
КНИГА ЧЕТВЕРТА. ВІДНОВЛЕННЯ ПЛАТОСПРОМОЖНОСТІ ФІЗИЧНОЇ ОСОБИ.

Одночасно із введенням в дію Кодексу втрачає чинність, зокрема, Закон України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Звертаємо увагу, що з дня введення в дію цього Кодексу подальший розгляд справ про банкрутство здійснюється відповідно до положень цього Кодексу незалежно від дати відкриття провадження у справі про банкрутство, крім справ про банкрутство, які на день введення в дію цього Кодексу перебувають на стадії санації, провадження в яких продовжується відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом". Перехід до наступної судової процедури та подальше провадження у таких справах здійснюється відповідно до цього Кодексу.

З текстом Кодексу України з процедур банкрутства можливо ознайомитися за наступним посиланням