flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Актуальні питання щодо застосування принципу концентрації розгляду в межах справи про банкрутство всіх спорів, стороною в яких є боржник

06 листопада 2023, 14:07

27 жовтня 2023 року у приміщенні Північного апеляційного господарського суду був проведений круглий стіл на тему: «Принцип концентрації розгляду в межах справи про банкрутство всіх спорів, стороною в яких є боржник» за участю суддів Верховного Суду, апеляційних та місцевих господарських судів, представників Міністерства юстиції України, Державної податкової служби України, арбітражних керуючих та науковців.

Програма круглого столу включала дві основні панельні дискусії, перша з яких була присвячена відокремленому провадженню як ефективному механізму реалізації принципу концентрації майнових спорів за участю боржника, процесуальним проблемним питанням під час розгляду справ позовного провадження в межах справи про банкрутство, сумісності застосування принципу концентрації з виключенням юрисдикції суду угодою сторін.

У ході другої панельної дискусії учасники зосередилися на процесуальних особливостях реалізації ч. 3 ст. 7 КУзПБ, застосуванні принципу «всеспільності» при розгляді справ про банкрутство, податкових спорів у справах про банкрутство, особливостях судового контролю у справах про банкрутство на прикладі практики ВС, проблематиці «judicium universale» у процедурі неспроможності за правом Англії, Франції, Німеччини.

Одним із спікерів у межах першої панельної дискусії виступив суддя Східного апеляційного господарського суду Денис Попков, який зосередив увагу на проблемі сумісності застосування принципу концентрації  з виключенням юрисдикції суду угодою сторін.

За його словами, із набранням чинності Закону №2971-IX від 20.03.2023 істотно посилені позиції і значущість встановленого ст. 7 КУзПБ принципу концентрації. Зокрема, на законодавчому рівні легітимізоване поширення принципу концентрації на справи про банкрутство з усіма типами боржників, визначених у п.1 ст.1 КУзПБ; визначено пріоритетність у застосуванні положень КУзПБ як спеціальних норм не тільки відносно ГПК України; закріплено законодавцем принцип процесуальної економії, забезпеченню якої сприяє послідовне дотримання принципу концентрації.

В ході виступу доповідач навів власні міркування щодо можливості закріплення домінування принципу концентрації над арбітражно-третейськими угодами сторін про юрисдикцію розгляду майнових спорів боржника. Також Денис Попков проаналізував особливості регламентації для пророгаційних угод щодо визначення юрисдикції відносно майнових спорів боржника та з метою подальшого удосконалення правового регулювання принципу концентрації запропонував редакцію законодавчих змін до ГПК України та КУзПБ.

Більш детально ознайомитися із презентацією Дениса Попкова пропонуємо за посиланням.

Із виступами усіх спікерів заходу можна ознайомитися за посиланням - https://is.gd/LG00n9.

Захід був організований Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду спільно з Північним апеляційним господарським судом.